De rente werd jarenlang door Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), kunstmatig laag gehouden. Deze lage rentestand heeft geleid tot een stijging van de huizenprijzen. Kunstmatig weliswaar, want zo’n snelle stijging van de huizenprijzen na de crisis is geen gezonde situatie. Maar ook Italië kan verder in de problemen komen. Nu Draghi lijkt te stoppen met het omlaag duwen van de rente, begint de rente weer langzaam omhoog te kruipen.

Het is trouwens wel goed voor de Euro die flink in waarde stijgt. Maar vermoedelijk zal deze waardestijging zeker zijn uitwerking hebben op huizenprijzen in Nederland. Een hogere rente betekend een klap voor de woningverkopen in ons land. Vorige week werd duidelijk dat het begin van het einde van de rentedaling in zicht is. Het stimuleringsbeleid van de ECB wordt langzaam afgebouwd. Dit stimuleringsbeleid heeft trouwens veel te lang geduurd. Alhoewel de boodschap heel voorzichtig door Draghi naar voren werd gebracht brak er op de economische markten lichte paniek uit. Veel beleggers verkochten hun obligaties waardoor de rente aan een opmars begon. Een goede en gezonde situatie trouwens want hierdoor wordt de Euro weer meer waard.

De rentestand is nauw verbonden met de woningmarkt. Het gaat weer te goed op de woningmarkt, en dat is geen gezonde situatie voor starters die amper aan een eerste woning kunnen beginnen. De rente moet stijgen. En gelukkig is die rentestijging nu weer in zicht. De centrale banken hielden jarenlang de rente laag. Alhoewel de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot daar volgens mij niet zo blij mee is.

Honderden miljarden werden jarenlang in de economie gepompt. Economische groei en inflatie was de opdracht. Beleggers anticipeerde op de lage rentestand. Ook beleggers profiteerde van de lage rentestand. Vastgoed gingen ze kopen als gekken. Sommige kleine beleggers hadden zelfs geen dubbeltje, maar de banken werden gretiger en gaven snel geld zodat ze hun rendement konden halen bij de investeerders. Maar de geschiedenis herhaald zich. Het is gewoon wachten op een tweede huizencrisis. Maar de economie groeit, dat is dus gelukt. Ondanks alles wil de inflatie nog maar niet oplopen. De meeste economen denken nu echt dat het hoog tijd wordt om te stoppen met stimuleren.

Het is te hopen dat Draghi snel stopt met zijn stimulering maatregelen. Dat zou voor spaarders en pensioenfondsen en verzekeraars goed nieuws zijn. Maar voor bedrijven en consumenten die geld nodig hebben is dat minder goed nieuws. Maar wat nu als de rente echt stijgt? Dan kruipt het bloed door de straten, want de banken gaan in dat geval extra aflossingen vragen. De huizenprijzen zullen weer dalen. Verkoop daarom nu uw huis via Huis Snel Verkopen, een verstandige keuze. Maar wat te denken van een land als Italië? Dat heeft een torenhoge schuld heeft. Een hoge rente is fataal.

De komende maanden zal de rente verder stijgen, maar het niveau van voor de crisis laat nog even op zich wachten. Sommige economen zijn niet ongerust. Zelfs niet als de Euro stijgt en dit slecht is voor de export. Toch blijft het voor een land als Italië een groot risico. Italië heeft de kans gehad maar er is in dat land weinig hervormd. Want het is niet te hopen dat de rente in Italië behoorlijk zal gaan stijgen. Want de economie is daar toch al niet zo om naar huis te schrijven, dan al helemaal niet. De geschiedenis herhaald zich. Indien Italië onderuit gaat krijgen we weer een nieuwe crisis zoals in 2011 en 2012.